Soitinsankarit

Kulttuuriosuuskunta Uulun Soitinsankarit-tietokonepeli on sukellus kulttuureihin eri puolilla maailmaa. Pelaaja pääsee tutustumaan vanhoihin harvinaisiin soittimiin ja tarinoihin niiden takana.

Pelaaja etsii vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Minkä takia Tyynen valtameren saarilla soitetaan huiluja nenällä? Miksi Afrikan viidakoissa soivat puun rungosta tehdyt valtavat rakorummut? Minkälaisia soittimia voidaan rakentaa simpukoista, kurpitsoista tai vaikkapa katkenneista polkupyörän pinnoista?

Soitinsankarit-pelissä tutustutaan erilaisiin vanhoihin kulttuureihin. Tarujen sankareiden hahmoissa opitaan, että kulttuurit joka puolella maailmaa ovat yhtä arvokkaita. Peli myös opettaa, että kulttuureja pitää suojella, jotta pienetkin kansat saisivat säilyttää kielensä ja elintapansa.

PELIN TARINA

Väinämöinen

Pelaaja valitsee itselleen pelihahmon. Hahmoksi valitaan joku maailman eri kulttuurien vanhoista sankareista. Hahmovaihtoehdot ovat: Väinämöinen (Suomi), Mian Tansen (Intia), Sinbad Merenkulkija (Lähi-itä), Athene (antiikin Kreikka), Yemanja (Brasilia), Benzaiten (Japani), Hiawatha (Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat) sekä Sateenkaarikäärme (Australian aboriginaalit).

Pelin alussa pelaaja herää valitsemanaan hahmona pitkästä unesta, josta hänet herättää saamelainen tietäjä. Tietäjä kertoo pelaajalle, että nyt eletään vuotta 2014 ja seikkailun sankari on ollut unessa vuosisatoja. Tietäjä selittää sankarille, että maailma on muuttunut ja ihmisten kulttuuri on ihan erilaista kuin ennen. Hän kertoo myös, että on monia kansoja, joiden kielillä ei enää ole puhujia ja soittimia, joita ei enää osata soittaa. Vanhat laulut, tanssit ja leikit ovat unohtuneet, kun tilalle on tullut uusia.

Tietäjä haluaa koota museon tai arkiston, jossa säilytettäisiin palasia vanhasta maailmasta ja kulttuurista – vanhoja soittimia ja ohjeita niiden soittamiseen. Tähän tehtävään tietäjä on herättänyt sankarimme pitkästä unestaan. Tietäjä haluaa lähettää pelaajan sankarin hahmossa keräämään soittimia eri puolilta maailmaa ja tuomaan ne tietäjälle museoon.

PELIN ETENEMINEN

Tietäjä lähettää sankarin eri puolille maailmaa etsimään vanhoja soittimia. Liikkuminen eri maailman kolkissa tapahtuu kartan kautta visualisoiden. Liikkuminen muistuttaa hieman Afrikan Tähti -peliä. Kartalla näkyy eri pisteitä, joita käydään katsomassa, mutta vain yhdestä pisteestä löytyy soitin. Muista pisteistä löytyy ihmisiä, joiden kanssa käydään keskusteluja. Kartalla liikkuessa pelaaja oppii myös maiden ja kaupunkien nimiä. Keskusteluissa saadaan puolestaan tietoa paikallisista kulttuureista.

Kun oikea piste löytyy ja soitin saadaan mukaan, palataan sen kanssa tietäjän luo. Tietäjän luona on tärkein oppimishetki. Tietäjä neuvoo pelaajalle melodian tai rytmin, jonka pelaaja soittaa pelin käyttöliittymän kautta ohjattavalla virtuaalisoittimella. Palkinnoksi onnistuneesta soitosta pelaajalle aukeaa animoitu video, jossa esitellään opeteltava rytmi tai melodia kokonaisuudessaan ja animaatiossa esiintyvät hahmot kertovat omasta musiikkikulttuuristaan. Tämän jälkeen tietäjä tallettaa soittimen arkistoon ja seikkailija saa uuden tehtävän.

PELIN PEDAGOGISET TAVOITTEET

Yemanja

Hahmojen tehtävänä on kerätä mahdollisimman paljon tietoa maailman eri musiikkikulttuureista. Koska pelissä seikkaillaan arkaaisten supersankarien hahmoissa ympäri maailmaa, peli opettaa musiikin lisäksi maantietoa, kulttuuriantropologiaa, uskontoa sekä historiaa. Tietoiskut voidaan kätkeä eri maiden kansansoittimien esittelyyn, koska juuri minkään alueen perinneinstrumentteja ei voi esitellä kertomatta niiden taustaa. Tarinoita siitä, miksi vaikkapa Oseaniassa soitetaan huilua nenällä eikä suulla tai miksi Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen huiluja koristavat lintuhahmot, ei voi kertoa sotkematta sekaan kulttuurihistoriallista tietoa.

Tärkeää on saada mukaan kulttuurisen arvostuksen ja aikaperspektiivin osuus. Maailmassa on yhä paljon ikivanhoja musiikkikulttuureita, jotka ovat katoamassa länsimaisen populaarimusiikin vallatessa alaa muun muassa siksi, etteivät nykyihmiset kerta kaikkiaan tiedä niiden olemassaolosta. Yksi pelin tärkeimmistä tehtävistä on myös herättää huomaamaan, millaista musiikkia ylipäätään on olemassa ja mistä se on peräisin. Pelin kautta voimme esitellä niitä jopa tuhansia vuosia vanhoja musiikkiperinteitä, jotka yhä sinnittelevät maailmassa.

Pelillä on kulttuurikasvatuksellisia tavoitteita. Pelin kautta pyritään avartamaan lasten ja nuorten ajatusmaailmaa erilaisille kulttuureille ja maailmankatsomuksille. Tarkoitus on myös avata silmiä marginaaliselle taiteelle ja kaikelle, mikä normaalisti koetaan oudoksi tai vieraaksi. Pelin kautta lasten ja nuoren maailmankuva monipuolistuu ja rohkaisee heitä tutustumaan asioihin, jotka tuntuvat vierailta tai oudoilta.

KOHDERYHMÄ

Yläkoulu- ja lukioikäiset nuoret.

HAHMOT

Sinbad

Väinämöinen on suomalaisen mytologian tärkeimpiä sankareita. Väinämöinen on tietäjä, parantaja, seikkailija ja runolaulaja, jonka hahmossa on myös jumalallisia piirteitä. Vanhoissa runoissa Väinämöinen luo musiikin ja tekee ensimmäisen soittimen – kanteleen – hauen leukaluista ja hiiden hiuksista. Laulullaan hän voi vaivuttaa vastustajan suohon ja hänen soittoaan pysähtyvät ihmettelemään kaikki maailman elävät olennot.

Mian Tansen on intialainen muusikko ja 1500-luvun legenda. Hän on laulaja, soittaja sekä säveltäjä. Tansen on intialaisen taidemusiikin merkittäviä kehittäjiä ja yhä palvottu taiteilija. Tarinoiden mukaan Tansen lauloi raagoja (eli intialaista taidemusiikkia) niin hyvin, että hän pystyi laulullaan sytyttämän tulen, tekemään sateen tai kesyttämään eläimiä.

Sinbad Merenkulkija on Tuhannen ja yhden yön satujen sankari, josta kertovat tarinat perustuvat Lähi-idän, Intian ja antiikin Kreikan taruperinteisiin. Sinbad peri nuorena suuren omaisuuden isältään, mutta tuhlasi sen nuoruuden innossaan. Hän päätyi kiertelemään merillä ja päätyi uskomattomiin seikkailuihin. Hän onnistui oveluudellaan selviämään mahdottomista tilanteista ja keräsi seitsemällä merimatkallaan itselleen uuden valtavan omaisuuden.

Athene on antiikin Kreikan tarustossa viisauden jumalatar. Hän on Zeuksen ja Metin tytär, joka syntyi isänsä päästä. Athene on uskomattoman kaunis ja älykäs. Hän oli ensimmäinen, joka kehräsi villaa langaksi ja kutoi siitä kangasta. Athene myös opetti ihmisille miten tehdään pyörä, kirves, huilu, torvi, aura ja purjeet laivoihin. Athene sovitteli monia riitoja ja hän toimi usein tuomarina jumalten riidoissa.

Benzaiten

Yemanja-jumalatar esiintyy sekä länsiafrikkalaisessa joruba-uskonnossa, kuubalaisessa santeria-uskonnossa että brasilialaisessa candomblé-uskonnossa. Yemanja hallitsee meriä ja vedeneläviä, mutta on myös tunnettu kauneudestaan. Yemanjaa pidetään hedelmällisyyden symbolina ja hän suojelee lapsia ja raskaana olevia naisia. Yemanjaa kunnioitetaan Brasiliassa uutena vuotena ja hän symbolisoi ja suojelee elämän jatkuvuutta.

Benzaiten on Japanissa palvottu buddhalainen naispuolinen jumalhahmo, joka soittaa vanhaa japanilaista biwa-soitinta. Benzaitenin sanotaan hallitsevan kaikkea mikä kelluu: vettä, kaunopuheisuutta, musiikkia ja tietoa. Benzaiten suojelee ihmisiä ja Japanin valtiota ja häntä pidetään myös onnettarena.

Hiawatha on Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen legendaarinen päällikkö. Hän oli 1500-luvulla elänyt irokeesi, joka toimi sovittelijana, oikeuden jakajana ja tietäjänä. Tarujen mukaan Hiawatha on alun perin ollut jumala, mutta hän laskeutui taivaasta auttamaan ihmisiä, koska ihmiset kärsivät. Hiawatha pyrki opettamaan Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoja elämään sovussa keskenään. Hiawatha yhdisti elämänsä aikana viisi valtiota, jotka koostuivat samankaltaisia kieliä puhuvista alkuperäiskansoista. Hiawathalta on jäänyt elämään wampu-helmistä tehty Hiawatha-vyö, joka kuvastaa viittä yhdistynyttä aluetta.

Sateenkaarikäärme on Australian aboriginaalien eläinhahmoinen luomisen jumala. Tarujen mukaan käärme on tullut linnunradalta ja muovannut Australian pinnanmuodot tuoden sinne elämän. Käärme liikkuu sateenkaaressa, vedessä ja sateessa sekä maan sisällä vesionkaloissa. Käärme on valtavan kokoinen.

Yhteystiedot

Petra Käppi
petra@uulu.fi
050 308 4291